125 utøvere kvalifisert til nasjonalt mesterskap

OSLO: 125 svært dyktige, unge klassiske musikere er kvalifisert til UMMs nasjonale mesterskap i Oslo 21. og 22. januar 2017. Det blir to døgn tettpakket med fine kunstneriske prestasjoner og mye spenning. Flotte premier venter dem som lykkes aller best i mesterskapet. Årets musiker belønnes med 50.000 kroner.

 

Perkusjonisten Sigvald Fersum (bildet)

ble Årets musiker i UMM 2015-2016.

Hvem blir Årets musiker 2016-2017?

 

I år kåres Årets musiker i en superfinale søndag 22. januar kl. 15.00.

 

Ungdommens musikkmesterskap (mesterskapet het tidligere Ungdommens pianomesterskap) arrangeres i år for 51. gang. I tillegg til selve konkurransen blir det en europeisk konsert lørdag 21. januar kl. 19.30.

 

UMM arrangeres av Norsk kulturskoleråd, Norges Musikkorps Forbund og Musikkpedagogene Norge. Norges musikkhøgskole er mesterskapsarena og viktig samarbeidspartner. Publikum er velkommen til å overvære både semifinalen og Europeisk konsert lørdag samt søndagens finalekonsert og superfinale.

 

Åtte regionale mesterskap er avviklet før UMMs nasjonale mesterskap. Nå får 125 av de beste fra de regionale mesterskapene muligheten til ny, verdifull konserterfaring.

 

Mesterskap med mange vinnere

 

UMM er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut priser på ulike nivå. For eksempel får alle utøvere med minst 23 av 25 mulige poeng førstepris. Alle deltakere får dessuten en skriftlig, konstruktiv begrunnelse for juryens dom.

 

Alle som er 23 år eller yngre kan delta i UMM. I år konkurreres det i disiplinene gitar, messingblås, treblås, sang, stryk og kammermusikkgrupper. I hver disiplin er deltakerne inndelt i fire aldersklasser (unntaket: kammermusikkgruppene er delt i bare to aldersklasser).

 

50.000 kr til Årets musiker

 

UMM mottar premier fra en rekke samarbeidspartnere, som bidrar med både pengepremier og spilleoppdrag. Den største giveren er Elisabeth og Knut Fures Stiftelse til fremme av klassisk musikk og norsk tradisjonsmusikk, som muliggjør en premie på 50.000 kroner til Årets musiker. Perkusjonisten Sigvald Fersum fra Bergen ble Årets musiker i UMM 2015-2016.

 

Lørdag 21. januar er det semifinale for alle klasser fra kl. 9.00 til sen ettermiddag. På Europeisk konsert kl. 19.30 blir semifinaleresultatene kunngjort og diplomer utdelt. Videre deles det ut inspirasjonspriser (inklusive pengepremier) og det gjøres kjent hvem som får delta i finalekonserten søndag. Det er de beste førsteprisvinnerne i samtlige disipliners klasser som deltar der.

 

Søndagens finalekonsert starter kl. 10.30. Samtlige finaledeltakere får fine premier i form av spilleoppdrag og pengepremier (utdeles under superfinalen). Fra finalekonserten går fem utøvere videre til superfinalen kl. 15.00. Den som presterer best i superfinalen blir Årets musiker. Dessuten får superfinalens publikum bestemme hvem som får UMMs publikumspris (inklusive 15.000 kr).