127 utøvere klare for UMMs nasjonale mesterskap 2017-2018

OSLO: 127 svært dyktige, unge klassiske musikere er kvalifisert til UMMs nasjonale mesterskap i Oslo 20. og 21. januar 2018. Det blir to døgn tettpakket med fine kunstneriske prestasjoner og mye spenning. Flotte premier venter dem som lykkes aller best i mesterskapet. Årets musiker belønnes med 50.000 kroner.

 

I år kåres Årets musiker i en superfinale søndag 21. januar kl. 15.00. Superfinalejuryen består i år av Wolfgang Plagge (professor, komponist og pianist), Cecilie Hesselberg Løken (fløytist) og Gro Shetelig (pianist, lærebokforfatter og dosent i hørelære).

 

Ungdommens musikkmesterskap (tidligere Ungdommens pianomesterskap) arrangeres i år for 52. gang. I tillegg til selve konkurransen blir det en europeisk konsert lørdag 20. januar kl. 19.30.

 

UMM arrangeres av Norsk kulturskoleråd, Norges Musikkorps Forbund og Musikkpedagogene Norge. Norges musikkhøgskole er mesterskapsarena og viktig samarbeidspartner. Publikum er velkommen til å overvære både semifinale, Europeisk konsert, finalekonsert og superfinale.

 

Sju regionale mesterskap er avviklet før UMMs nasjonale mesterskap. Nå får 127 av de beste fra de regionale mesterskapene muligheten til ny, verdifull konserterfaring.

 

Mesterskap med mange vinnere

 

UMM er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut priser på ulike nivå. For eksempel får alle utøvere med minst 23 av 25 mulige poeng førstepris. Alle deltakere får dessuten en skriftlig, konstruktiv begrunnelse for juryens dom.

 

Alle som er 23 år eller yngre kan delta i UMM. I år konkurreres det i disiplinene messingblås, piano, slagverk, treblås og kammermusikkgrupper. I hver disiplin er deltakerne inndelt i fire aldersklasser (unntaket: kammermusikkgruppene er delt i bare to aldersklasser).

 

50.000 kr til Årets musiker

 

UMM mottar premier fra en rekke samarbeidspartnere, som bidrar med pengepremier og spilleoppdrag. Den største giveren er Elisabeth og Knut Fures Stiftelse til fremme av klassisk musikk og norsk tradisjonsmusikk, som muliggjør en premie på 50.000 kroner til Årets musiker. Sangeren Aksel Rykkvin fra Oslo ble Årets musiker i UMM 2016-2017. Rykkvin skal nå opptre på Europeisk konsert lørdag kveld, sammen med den danske fiolinisten Kaya Møller og den tyske akkordeonisten Julius Schepansky.

 

Lørdag 20. januar er det semifinale for alle klasser fra kl. 9.00 til sen ettermiddag. På Europeisk konsert blir semifinaleresultatene kunngjort og diplomer utdelt. Videre deles det ut inspirasjonspriser (inklusive pengepremier) og det gjøres kjent hvem som får delta i finalekonserten søndag. Det er de beste førsteprisvinnerne i samtlige disipliners klasser som deltar der.

 

Søndagens finalekonsert starter kl. 10.30. Samtlige finaledeltakere får fine premier i form av spilleoppdrag og pengepremier (utdeles under superfinalen). Fra finalekonserten går fem utøvere videre til superfinalen kl. 15.00. Den som presterer best i superfinalen blir Årets musiker. Dessuten får superfinalens publikum bestemme hvem som får UMMs publikumspris (inklusive 15.000 kr).