184 musikere kvalifisert til UMMs nasjonale mesterskap

OSLO: 184 svært dyktige, unge musikere er kvalifisert til UMMs nasjonale mesterskap i Oslo 16.–19. januar. Det blir fire døgn fylt med fine kunstneriske prestasjoner og mye spenning på Norges musikkhøgskole. Flotte premier venter dem som lykkes best i mesterskapet. Årets musiker belønnes med 50 000 kroner og solistoppdrag med KORK, mens det vanker fine priser og premier også til mange av de andre som presterer best i mesterskapet.

 

Bildet: TKK 10-Piece fra Trondheim stiller i det nasjonale mesterskapet. Merk: Bildet er fra fjorårets mesterskap, besetningen er noe endret siden da.

 

 

Ungdommens musikkmesterskap (tidligere Ungdommens pianomesterskap) arrangeres i år for 54. gang. Arenaen er Norges musikkhøgskole (NMH) i Oslo, og i år kåres Årets musiker når mesterskapets beste solister i eldste klasse møtes til i finalekonserten søndag 19. januar kl. 14.00.

 

Arve Tellefsen juryleder

 

Juryen som bestemmer hvem det blir, består av Arve Tellefsen (juryleder - bildet), Ingfrid Breie Nyhus og Christian Lundqvist – alle etablerte musikere med mye gjevt på cv-en. Samme jury dømmer prisvinnerkonserten kl. 10.00 samme dag, der de yngre deltakerne spiller for å bli Årets talent – ny pris av året – i sine aldersklasser. På den konserten skal dessuten publikum kåre vinneren av Årets publikumspris.

 

Fra og med i år er det solister i eldste klasse som kan bli Årets musiker i UMM. Prisvinneren belønnes med 50 000 kr fra et legat ved NMH samt et solistoppdrag med KORK. Kammermusikkensemblene i eldste klasse kjemper om en prispott på 60 000 kr fra samme NMH-legat – en pott som kan bli fordelt på to ensembler, om juryen finner det riktig.

 

Hornisten Florian Rademacher Krogsæther (bildet) fra Tomrefjord i Vestnes, Møre og Romsdal, ble Årets musiker i UMM 2018–2019. Han skal i år spille på europeisk konsert lørdag kveld, der også andre meritterte, unge musikere fra andre europeiske land deltar. Og Florian er lagspiller også: Han stiller i yngste kammermusikk-klassen, som medlem i kvintetten Den lille messingfabrikken.

 

På den europeiske konserten skal for øvrig den internasjonalt kjente tubaisten Øystein Baadsvik være konferansier.

 

UMM arrangeres av Norsk kulturskoleråd, Norges Musikkorps Forbund, Musikkpedagogene Norge og Norges musikkhøgskole. Publikum er velkommen til å oppleve både finalespillet (torsdag–lørdag), europeisk konsert (lørdag kl. 20), prisvinnerkonsert (søndag kl. 10) og finalekonsert (søndag kl. 14).

 

Mesterskap med mange vinnere

 

Ti regionale mesterskap er avviklet før UMMs nasjonale mesterskap. Nå får 182 (to av de kvalifiserte har meldt forfall, red.anm.) av de beste fra de mesterskapene muligheten til ny, verdifull konsert- og konkurranseerfaring. UMM er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut priser på ulike nivå. For eksempel får alle utøvere med minst 23 av 25 mulige poeng førstepris. Alle deltakere får dessuten en skriftlig, konstruktiv begrunnelse for juryens dom.

 

Alle som er 25 år eller yngre kan delta i UMM. I år konkurreres det i alle disipliner i eldste solistklasse, mens det i de tre yngste solistklassene er disiplinene piano, messingblås, treblås og åpen klasse (akkordeon/harpe/kirkeorgel) som gjelder. Kammermusikk konkurreres det i hvert år, og deltakerne er fordelt på tre aldersklasser.

 

Torsdag 16. januar (kl. 18.00–19.00), fredag 17. januar (kl. 9.00–21.20) og lørdag 18. januar (kl. 9.00–19.10) er det finalespill. På europeisk konsert lørdag kveld kunngjøres finaleresultatene og diplomer utdeles. Videre kunngjøres det hvem som skal delta på prisvinnerkonserten og finalekonserten. De beste førsteprisvinnerne i de tre yngste solistklassene og de to yngste kammermusikk-klassene deltar på prisvinnerkonserten. De beste i eldste solistklasse og eldste kammermusikk-klasse deltar på finalekonserten. Samtlige deltakere i søndagens konserter får fine premier i form av spilleoppdrag og pengepremier (utdeles under finalekonserten).

 

Spillelister og resultater på nett og app

 

Spillelister og resultater fra UMM finner du både på nett (her på program.no) og i app-en program.no, ved å søke opp UMM – Nasjonalt mesterskap 2020. Merk: Markerer du et arrangement som favoritt i app-en, så beholder du visningen også etter at arrangementet er avslutta.

 

Her på umm.no finner du også artikler, bilder m.m. fra mesterskapet.

 

Tekst og foto: Egil Hofsli   Foto av Arve Tellefsen: Bente Bjercke    (Utlagt: 8. januar 2020, oppdatert 13. januar 2020)