Leif Ove Andsnes om gode mesterskapserfaringer

Leif Ove Andsnes om gode MESTERSKAPSerfaringer

BERGEN: Norges mest kjente klassiske pianist på 2000-tallet, Leif Ove Andsnes, har gode minner og erfaringer fra sin deltakelse i Ungdommens pianomesterskap, forløperen til Ungdommens musikkmesterskap.

 

– Jeg kan med hånden på hjertet si at Ungdommens pianomesterskap var svært viktig for meg. Jeg deltok fire ganger, og den største skuffelsen for meg var nok at jeg, etter at jeg fikk første pris i den yngste klassen som niåring, ikke fikk lov å være med igjen før jeg var tolv år gammel, i den neste klassen, sier Leif Ove Andsnes.

 

– For meg var det stas å vinne priser, men viktigere var det å møte og lytte på andre barn og ungdommer som spilte på et høyt nivå. Jeg fikk målt mine prestasjoner opp mot andre, og jeg ble veldig inspirert av å høre andre pianister på min egen alder. Ofte endte jeg opp med å spille de stykkene jeg hørte andre spille på Ungdommens Pianomesterskap, sier Andsnes.

 

Leif Ove Andsnes (45) hentet hjem sine første priser i Ungdommens pianomesterskap. Senere har det blitt mange priser og utmerkelser i inn- og utland. Med sine ti Spellemannpriser, blant annet Årets spellemann for 1998, er han den artisten som har vunnet flest spellemannstatuetter.

 

I Ungdommens pianomesterskap kan Leif Ove Andsnes ifølge Wikipedia skilte med to førstepriser og to andrepriser i perioden 1979-1985.

 

Mye mer om Leif Ove Andsnes på nettstedet andsnes.com.

 

Tekst: Egil Hofsli               Foto: Özgür Albayrak                    (Utlagt: 26. november 2015)