Ludvig Gudim ble Årets musiker 2014

OSLO: 118 av Norges fremste, unge utøvere av klassisk musikk var 22. - 23. november samlet i Oslo til den nasjonale delen av Ungdommens musikkmesterskap 2014. Ludvig Gudim (15) fra Ås i Akershus gjorde det aller best i søndagens superfinale og ble kåret til Årets musiker.

 

For sin flotte prestasjon i superfinalen ble Ludvig Gudim belønnet med 50.000 kroner samt et lite dryss av spilleoppdrag og andre premier. Pengene kommer fra Elisabeth og Knut Fures Stiftelse.

 

– Dette var helt utrolig! Det er ekstremt høyt nivå blant unge, klassiske musikere i Norge, og derfor en stor ære å vinne denne konkurransen, sier Ludvig, og legger til: – Jeg hadde jo en drøm om å vinne, og jeg presterte godt hele veien, men likevel; det er nesten utrolig at jeg ble Årets musiker.

 

Ludvig Gudim begynte sin musikalske utdannelse ved Risør kulturskole. I dag er det ved Barratt Due musikkinstitutt han får undervisning. Senere har han planer om studier i utlandet, muligens i New York.

 

Ludvig var ikke snauere enn at han også kapret Publikumsprisen i superfinalen, og dermed fikk med seg ytterligere 15.000 kroner hjem. Og dagen før sikra han seg en inspirasjonspris pålydende 6.500 kroner. Totalt: 71.500 kroner. Han vet ikke konkret hva pengene skal brukes på, men han vet at de kommer veldig godt med videre i utdannelsen og karrieren.

 

Premiedryss over mange

 

Ellers drysset det flotte konsertoppdrag i både inn- og utland samt pengepremier fra også andre sponsorer over de fem andre superfinalistene samt deltakerne i Finalekonserten tidligere på dagen.

 

UMM ble i år arrangert for 13. gang av Norsk kulturskoleråd, Norsk Musikkorps Forbund og Musikkpedagogene Norge. Ni regionmesterskap var avviklet før det nasjonale mesterskapet. Disse konsertene er nyttige konsertopplevelser for de unge utøverne. I Oslo fikk de aller beste utøverne høste ny, verdifull konserterfaring i det nasjonale mesterskapet.

 

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut førstepriser, andrepriser osv. Når flere utøvere oppnår samme høye poengsum blir det utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en begrunnelse for juryens dom.

 

UMM var opprinnelig et mesterskap bare for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere ulike musikalske klasser som alternerer. I år var det sangere, strykere, blåser, gitarister og ensembler som konkurrerte. Alle under 26 år kan delta.