Olaf Andreas Strand er Årets musiker 2017-2018

OSLO: 127 av Norges fremste, unge utøvere av klassisk musikk var 20. - 21. januar samlet i Oslo til den nasjonale delen av Ungdommens musikkmesterskap 2017-2018. Olaf Andreas Strand (18) fra Trondheim/Mo i Rana gjorde det aller best i søndagens superfinale og ble kåret til Årets musiker.

 

Se UMM-helga fortalt i bilder

 

For sin flotte prestasjon i superfinalen ble Olaf Andreas Strand belønnet med 50 000 kroner samt flere spilleoppdrag og andre premier. Pengepremien kommer fra Elisabeth og Knut Fures Stiftelse. Superfinalejuryen besto i år av Cecilie Hesselberg Løken, Gro Shetelig og Joakim Nordin.

 

– Vet ikke hva jeg skal si, dette er nesten utrolig. Dette er første gang jeg konkurrerer som musiker. Før helgas mesterskap håpet jeg på en plass i finalen, men ville også vært fornøyd med en andrepris og exit i semifinalen, sier Olaf Andreas. Han tror det blir litt feiring med familien etter finalen, men premiepengene skal gå til andre ting. – De kommer godt med når jeg etter hvert skal i gang med studier, sier Årets musiker i UMM 2017-2018.

 

– Å bli Årets musiker i UMM, er noe som henger høyt. Jeg har jo sett opp til andre utøvere som har markert seg i mesterskapet tidligere. En slik konkurranse er et fint ledd i å utvikle seg som musiker, det er veldig nyttig å få tilbakemeldinger fra de ulike juryene som har bedømt meg denne helga, sier Olaf Andreas Strand. Til daglig er han elev ved Trondheim katedralskole, og etter fullført videregående skole er musikkstudier i Norge neste etappe i den musikalske utdannelsen. Den første etappen tok han i Rana kulturskole, der han begynte som sjuåring.

 

Publikumspris til Kei Solvang

 

I UMMs superfinale ble det også utdelt en publikumspris pålydende 15 000 kroner. Den gikk til pianisten Kei Solvang fra Bergen. Ellers drysset det flotte konsertoppdrag i både inn- og utland samt pengepremier fra også andre sponsorer over samtlige superfinalister samt deltakerne på finalekonserten tidligere på dagen.

 

UMM ble arrangert av Norsk kulturskoleråd, Norsk Musikkorps Forbund og Musikkpedagogene Norge med Norges musikkhøgskole som viktig samarbeidspartner. Sju regionmesterskap var avviklet før det nasjonale mesterskapet. Disse konsertene er nyttige konsertopplevelser for de unge utøverne. I Oslo fikk de aller beste utøverne høste ny, verdifull konserterfaring i det nasjonale mesterskapet.

 

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut førstepriser, andrepriser osv. Når flere utøvere oppnår samme høye poengsum blir det utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en begrunnelse for juryens dom.

 

UMM var opprinnelig et mesterskap bare for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere ulike musikalske klasser som alternerer. I år var det messingblåsere, pianister, slagverkere, treblåsere og kammermusikkgrupper som konkurrerte. Alle under 23 år kan delta i UMM.

 

Tekst og foto: Egil Hofsli (Utlagt: 21. januar 2018)