– UMM viktig for min utvikling som musiker

TRONDHEIM: Pianist Olaf Andreas Strand (18) hadde aldri konkurrert som musiker, men gikk til topps i Ungdommens musikkmesterskap i første forsøk. Nå ser Årets musiker 2018 fram mot en sommer med mange spennende spilleoppdrag i inn- og utland.

 

Vil du være med i Ungdommens musikkmesterskap 2018-2019, kan du nå melde deg på ett av høstens ni regionale mesterskap.

 

Direkte til påmeldingen

Påmeldingsfrist: 1. oktober 2018.

Reglement for UMM 2018-2019

 

Da Olaf Andreas meldte seg på UMM i fjor, visste han ikke helt hva som ventet ham. Han hadde spilt piano i elleve år, men hadde aldri konkurrert før. Derfor sa han til seg selv at han skulle si seg fornøyd med en semifinaleplass, UMM er tross alt en konkurranse der landets fremste unge, klassiske musikere møtes til dyst.

 

– At jeg skulle vinne min klasse og ta meg til superfinalen, for så å ende opp som Årets Musiker, det var mye mer enn jeg hadde våget å drømme om, sier Olaf Andreas, som er fra Mo i Rana, men nå går på skole i Trondheim.

 

– Møtet med UMM var veldig spennende og en artig opplevelse, der jeg traff mange musikere som har markert seg tidligere, musikere som jeg har sett opp til lenge. Jeg er jo vant med å få tilbakemeldinger fra publikum og musikklærere, men å bli bedømt av ulike juryer i en konkurranse var helt nytt for meg, og en veldig fin erfaring som vil jeg vil ta med meg videre. Å gå helt til topps blant så mange dyktige deltakere, er selvsagt en fantastisk belønning for all øvinga jeg har lagt ned, og en kjempemotivasjon for arbeidet som ligger foran meg, sier Olaf Andreas.

 

UMM-suksess har gitt selvtillit

 

Olaf Andreas begynte å spille piano ved kulturskolen som sjuåring. For tre år siden flytta han til Trondheim for å begynne på musikklinja ved Trondheim katedralskole, der han har professor Jørgen Larsen fra Institutt for musikk ved NTNU som hovedinstrumentlærer. I tillegg til denne skolegangen er Olaf Andreas en del av talentutviklingsprogrammet Unge Musikere ved NTNU samt student ved Jiri Hlinka-akademiet i Bergen, der han får undervisning av blant annet Leif Ove Andsnes. Neste steg på veien for å gjøre lidenskapen til levebrød, er Norges musikkhøgskole.

 

– Jeg har utviklet meg mye som pianist i løpet årene jeg har bodd i Trondheim, og gleder meg til å ta fatt på studiene ved musikkhøgskolen. UMM-suksessen har ikke bare gitt meg verdifull erfaring som utøvende pianist, men også vært et ledd i utviklingen min og gitt meg selvtillit og troen på at jeg på sikt skal kunne leve av musikken, sier Olaf Andreas, som for to uker siden også mottok Drømmestipendet 2018.    

 

Døråpner  

 

I fjor fikk Olav Andreas mulighet til å opptre som solist i Olavshallen, sammen med Trondheim Symfoniorkester. Neste store begivenhet som utøvende pianist er like rundt hjørnet for den dedikerte og ambisiøse pianisten. For i tillegg til all hederen og synliggjøringa som tilfaller Årets musiker, innkasserte Olaf Andreas 50 000 kroner samt flere spilleoppdrag for seieren. Blant annet skal han være solist med Kringkastingsorkesteret, og senere i sommer reiser han til Malta for å delta på en musikkfestival.

 

–  Pengepremien gikk rett inn på sparekonto, men vil komme veldig godt med når jeg skal ta fatt på studiene. Spilleoppdragene blir en stor opplevelse i seg selv, men er også en kjempemulighet til å få vist seg fram og forhåpentligvis gi publikum gode musikkopplevelser. I så måte har UMM også vært en døråpner for meg, avslutter Olaf Andreas Strand.

 

Tekst: Hege Arstad     Foto: Egil Hofsli          (Utlagt: 4. juni 2018)