UMM-semifinalist urframfører musikkstykke skrevet av tidligere UMM-deltaker

BERGEN: Kornettisten Andreas Norheim Lie fra Bergen deltar nå i semifinalen i Ungdommens musikkmesterskap. Der framfører han et musikkstykke komponert av Julia Constance Wiger-Nordås, som selv har deltatt i UMM.

 

I årets UMM-semifinale – som du selv kan se og høre opptak fra fredag 12 mars – urframfører 17-årige Andreas «Free Expression», som er skrevet av 19-årige Julia.

 

– «Free expression» er et bestillingsverk, skrevet i anledning nasjonalt UMM. Stykket er for kornett og flygel, og utforsker ulike nyanser av frihet, sier Andreas og forklarer bakgrunnen for at det ble en bestilling fra ham til Julia:

 

– I fjor på denne tiden gikk vi begge på musikklinjen ved Langhaugen videregående skole i Bergen. Der skulle det være konsert, samtidig som Julia søkte opptak til komposisjonsstudiet ved Griegakademiet i Bergen. Til den konserten skrev hun ensemblestykket «In the Dark» for syv trompeter, som jeg personlig ble meget begeistret for, sier Andreas.

 

– Da vi så i november 2020 traff på hverandre igjen, kjentes det derfor naturlig å spørre Julia om det var mulig for henne å skrive et solostykke i anledning min deltakelse i det nasjonale mesterskapet i UMM 2020–2021. I månedene som fulgte samarbeidet vi tett og «Free expression» tok form.

 

Da både komponist og solist var fornøyd, ble samarbeidet avrundet med at det ble gjort opptak da Andreas spilte framførte musikkstykke i Nygård kirke – sammen med medelev Frida Seselje Rasmussen på flygel. Det er dette opptaket av Julias stykke som juryen i UMM-semifinalen nå i mars bedømmer og som alle som vil kan høre kommende helg.

Andreas føler at prosessen har vært meget lærerik og spennende, og håper at han kan få mulighet til noe liknende igjen i fremtiden.

 

Fløytist og komponist

 

Julia har selv tidligere deltatt i UMM, både som solist og kammermusiker. Hun er både fløytist og komponist, og tar for tida en bachelor i komposisjon ved Griegakademiet i Bergen.

 

I tillegg til Julias komposisjon skal Andreas i semifinalen framføre J. M.  Defayes «Suite Colorée 5. Vert Jade» og F. D. Webers «Variations in F-major».

 

Tekst og foto (av Wiger-Nordås): Egil Hofsli     Foto (Norheim Lie): privat    (Utlagt: 10. mars 2021)